11.3.2024 Promeco Group Oy

Teknologinen edelläkävijyys ja vastuullisuus: Promeco toimialansa kärjessä

Teknologian hyödyntäminen ja siihen panostaminen on aina ollut keskeisessä roolissa Promecon liiketoiminnassa, ja Lauri Kaminen on päässyt seuraamaan tätä kehitystä läheisesti. Urapolku Promecolla on vienyt Kamisen ostajasta tuotantopäällikön tehtäviin, ja lopulta nykyiseen tehtävään teknologiajohtajana. Hän on keskittynyt erityisesti järjestelmien, prosessien ja tuotantoteknologian kehittämiseen, ja päässyt edistämään yrityksen teknologista ympäristöä laajasti yhdessä muun organisaation kanssa.

Kaminen aloitti teknologiajohtajan tehtävät hieman yli vuosi sitten. Erilaisten teknologiaprojektien suunnittelun ja toteutuksen lisäksi hän koordinoi eri tuotantoyksiköiden välistä kehitystyötä. Kaminen tukee Promecon tuotantoyksiköitä modernien valmistavien laitteiden, kuten kuitulasereiden, konenäköratkaisujen ja robotiikan käyttöönoton suunnittelussa ja käyttöönotoissa.

”Aloittaessani teknologiajohtajana, kartoitimme yhdessä ICT-tiimin ja järjestelmien avainhenkilöiden kanssa Promecon teknologian ja kyberturvallisuuden nykytilan. Tämä antoi meille kattavan kuvan siitä, missä olemme hyviä ja mitä osa-alueita voimme vielä kehittää. Tunnistamme jatkuvasti uusia kehityskohteita organisaatiosta tulevan palautteen perusteella sekä seuraamalla eri teknologioiden kehityskulkua, ja toteutamme kehitysprojekteja suunnitelmallisesti teknologian tiekarttamme mukaisesti”, Kaminen kertoo.

Viime vuonna Promeco teki merkittäviä edistysaskeleita järjestelmien modernisoinnissa, käynnistäen muun muassa myynnin työkalujen kehittämiseen tähtäävän CRM-hankkeen sekä panostamalla tuotetiedon hallinnan yhtenäistämiseen. Lisäksi yritys jatkoi panostuksia tuotantoteknologiaan, ja erityisesti tekoälyn mahdollisuuksiin syvennyttiin huolellisesti.

Tekoälyn rooli liiketoiminnan tehostajana

Tekoäly vauhdittaa prosesseja monin tavoin, kuten generatiivisen tekoälyn, konenäön ja prediktiivisen analytiikan avulla. ”Generatiivinen tekoäly on jo tuttu monille, ja me Promecolla edistämme parhaillaan Microsoft Copilotin käyttöä. Sen avulla pyrimme nopeuttamaan dokumenttien luomista ja käsittelyä sekä parantamaan dokumenttien laatua, vapauttaen siten resursseja toiminnan kehittämiseen ja innovointiin. Saadut kokemukset ovat olleet todella positiivisia”, Kaminen toteaa.

Lisäksi tekoälyä tullaan hyödyntämään datan käsittelyssä ja raportoinnissa. ”Olemme käyttäneet Microsoftin Power BI -työkalua jo vuodesta 2016, ja nyt suunnittelemme sen tekoälyominaisuuksien käyttöönottoa”, hän lisää. Moderni ja keskitetty tietovarasto auttaa vastaamaan kasvaviin raportointitarpeisiin.

Konenäön kehittyessä sen käyttö lisääntyy erityisesti tuotantoteknologiassa ja tietotyön prosesseissa. Kaminen uskoo, että nämä teknologiat edistävät yrityksen tehokkuutta ja kilpailukykyä merkittävästi: “Promeco on käyttänyt konenäköä erilaisissa sovelluksissa jo joitain vuosia, mutta uudet teknologiat helpottavat ja nopeuttavat sen käyttöä. Tulemme lisäämään konenäön käyttöä tuotannossa fyysisten kappaleiden laadun varmentamisessa ja tietotyön prosesseissa.”

Tehokkaampia järjestelmiä, tiukentuvia vaatimuksia

Vuonna 2024 Promeco jatkaa suunnitelmallisesti investointeja teknologiakehitykseen. ”Panostamme vahvasti järjestelmäinvestointeihin ja -kehitykseen. Olemme käynnistäneet mittavan projektin, joka keskittyy tuotannonsuunnitteluun ja -optimointiin. Käyttöönotamme myös mobiilikäyttöistä varastonhallintajärjestelmää, joka vapauttaa tuotanto- ja logistiikkatyöntekijöiden aikaa huomattavasti”, Kaminen valottaa.

Maailmalla tapahtuva teknologiakehitys ei ainoastaan mahdollista liiketoimintaprosessien tehostamista, vaan myös kasvattaa riskienhallinnan vaatimustasoa. NIS2-direktiivi ja kyberuhkien kasvaminen ovat esimerkkejä ulkoisista vaatimuksista, joihin Promeco vastaa. Vuoden 2024 tavoitteena on saavuttaa ISO 27001 -standardin vaatimukset, mikä vahvistaa yrityksen tietoturvaa ja kykyä vastata kasvaviin asiakas- ja lainsäädännön vaatimuksiin.

Kaminen korostaa myös ESG-vastuullisuusraportoinnin kehittämistä CSRD-direktiivin mukaisesti: ”Vastuullisuus kuuluu oleellisesti Promecon arvoihin. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme ja varmistamme, että Promeco toimii vastuullisesti kaikilla tasoilla. Haluamme olla vastuullisuudessa edelläkävijöitä toimialallamme, mikä näkyy myös järjestelmiin ja tiedon hallintaan kohdistuvissa vaatimuksissa erityisesti vastuullisuusraportoinnin vaatimusten kasvaessa.”

Nämä toimenpiteet vievät Promecoa kohti älykkäämpää ja integroituneempaa toimintaympäristöä, jossa nykyaikaiset tietojärjestelmät ja tekoäly ovat avainasemassa. Teknologia ja innovaatiot eivät ainoastaan paranna yrityksen kilpailukykyä, vaan mahdollistavat myös vastuullisen toiminnan luoden perustan kestävälle kasvulle ja menestykselle.